Відповідальне ставлення - ключ до вирішення проблеми безпритульних тварин

Притулок "Сіріус" - найбільший в Україні - займає площу в 4 гектари і сьогодні містить майже 3000 кішок і собак.

Скільки сьогодні в Києві безпритульних тварин, як держава вирішує проблему і за чий рахунок існують бездомні коти і собаки міста - про це на щорічній зустрічі говорили представники притулку "Сіріус" і компанії Mars Україна.

Притулок "Сіріус" - найбільший в Україні - займає площу в 4 гектари і сьогодні містить майже 3000 кішок і собак. Приріст триває, адже тварин регулярно привозять, підкидають або прив'язують біля входу. З роботою притулку справляється невеликий штат співробітників і команда волонтерів, які приїздять допомогти. За словами Олександри Мезінової, керівника притулку, за останній рік волонтерів, як і меценатів, побільшало. Але ситуація в Києві погіршилася: якщо на початку 2017 року КМДА називала цифру близько 3000 безпритульних собак в Києві, то восени того ж року волонтери нарахували вже більше трьох тисяч. Це означає, що комунальні служби міста не в змозі зупинити приріст навіть при річному бюджеті в 20 мільйонів гривень. Для порівняння, "Сіріус" отримує від держави від 100 до 300 тисяч гривень на рік, а на утримання однієї собаки необхідно до 300 гривень на місяць.

"Радикально і швидко цю проблему вирішити неможливо, адже раніше нею ніхто цілеспрямовано не займався. Масове знищення - не вихід, тому що це суперечить міжнародним нормам щодо захисту прав тварин. Потрібно бути цивілізованими людьми і обирати прогресивні методики. Такі як масова стерилізація, реєстрація бездомних і домашніх тварин, вакцинація, соціальна реклама плюс освітньо-просвітницька робота. Ця схема здійсненна і вже відпрацьована нашими європейськими колегами", - розповідає Олександра.

Завдяки роботі волонтерів та дружніх організацій, українці стали набагато частіше брати вихованців з притулків. За 18 років існування "Сіріус" завоював довіру, як влади, так і городян. Місцеві лікарі надають професійні послуги зі стерилізації, вакцинації тварин. Всі вихованці мають реєстрацію, щеплені й стерилізовані, працівники надають повну інформацію про особливості характеру тварини і головне - завжди готові прийняти її назад, якщо з якоїсь причини новий господар не може залишити її у себе.

Притулок має меценатів, які надають йому підтримку з року в рік. Так Mars Україна вже 11 років виступає однодумцем і партнером "Сіріуса". Співробітники компанії привозять корм і ліки, підтримують ініціативи і соціальні кампанії притулку, шукають господарів для вихованців на своїх сторінках в соцмережах, а деякі з них навіть прийняли безпритульних тварин в свої сім'ї.

"Цього року з нами приїхали діти з клубу робототехніки RoboHouse. Вони зробили автоматизовані годівниці, які забезпечують рівномірне і повноцінне годування для котів, - розповідає головний спеціаліст з ветеринарних питань Mars Україна Катерина Балюк. - Ми завжди з радістю підтримуємо ініціативи, які формують у дітей відповідальне ставлення до тварин. Коли директор RoboHouse написав на нашій сторінці HappyTailsUA про ідею своїх вихованців - ми одразу ж погодилися допомогти і запросили їх в "Сіріус".

Наступна публікація