Сонячна енергетика: майбутнє в наших руках Новини компаній

Сонячна енергетика: майбутнє в наших руках

На Заході установка сонячних батарей дуже вигідна для приватних домогосподарств.

Сонячні електростанції займають значну частку генерації на Заході і є основними складовими "зеленої енергетики". Як на рахунок колишніх радянських республік? Чи діють вони в рамках даного тренду?

Джерела стимуляції енергетичного буму

  • Зниження ринкової вартості сонячних панелей (понад 75%). Раніше дозволити собі установку сонячної енергостанції могли не всі. Сьогодні "зелена енергетика" доступна широкому колу споживачів.
  • Економічна підтримка держави. Енергетичні станції на сонячних батареях активно фінансуються державними фондами. Крім цього, власникам електростанцій надаються певні бонуси у вигляді субсидій і можливості продавати електроенергію постачальникам енергоресурсів.
  • Європейський підхід до екології. Завдяки екологічній чистоті і бездоганності розглянутої методики, "зелена енергетика" - на відміну від традиційної генерації - скорочує кількість шкідливих викидів парникових газів в навколишнє середовище.

Значне розширення горизонтів

На Заході установка сонячних батарей дуже вигідна для приватних домогосподарств. Це не обмежується державними програмами, що дозволяють забезпечувати установку електростанцій за зниженими цінами: місцеві закони дають можливість продавати надлишки електроенергії, що виробляється. Законодавство пострадянського простору не так ідеальне, як західне. Іншими словами, ми тільки наближаємося до європейських стандартів і можливостям виробників.

Як повідомляє портал ispace.news, показники окупності установки сонячних електростанцій такі:

  • Україна. Оскільки українські закони (починаючи з 2019 роки) виглядають максимально наближеними до європейських, тут спостерігається значний розвиток "зеленої енергетики".
  • Росія - 15-20 років. Такий термін обумовлений тим, що від трьох до шести місяців в році спостерігається середня або низька ефективність енергетичних панелей (зниження ККД до 20%).
  • Казахстан. Так як тут законодавство теж не особливо сприяє розвитку "зеленої енергетики", тенденція зростання практично не спостерігається.

Діючі законодавчі акти в цій галузі передбачають контроль тільки до 2030 року. Що буде далі? Цього ніхто не знає. Але на даний момент Україна активно рухається в європейському напрямку.

Наступна публікація