Чи можлива заборона виїзду боржникам українських банків і МФО? Розбираємося разом з Minfin.com.ua

Чи можлива заборона виїзду боржникам українських банків і МФО? Розбираємося разом з Minfin.com.ua

Як кредитна історія може вплинути на довгоочікувану поїздку і що робити, щоб не потрапити у “чорний список” прикордонників.

Безвізовий режим з Європейським Союзом відкрив для України багато нових можливостей – станом на травень 2019 року за кордон подорожували 2,5 млн українців, зробивши при цьому понад 42 млн поїздок в країни ЄС.

Тож тепер багато громадян непокояться, чи не стане загрозою для виїзду оформлений на них кредит у банку або кредити-онлайн в МФО. Minfin.com.ua розібрався, як кредитна історія може вплинути на довгоочікувану поїздку і що робити, щоб не потрапити у “чорний список” прикордонників.

Кому їхати можна

Наявність відкритого кредиту ніяк не заважає виїхати за кордон. До слова, на рішення прикордонної служби не впливають навіть прострочення – поки фінансова установа не доведе в суді, що клієнт не повертає гроші навмисно. 

Це стосується як боржників банків, так і мікрофінансових організацій. Також слід пам'ятати: згідно із законодавством України, кредитор не має права обмежувати пересування позичальника – тільки ініціювати.

Висновок

Клієнтам банків і МФО, які виплачують кредити справно, нічого не загрожує.

Кому виїжджати не можна

В основному банки і мікрофінансові компанії намагаються вирішити проблеми з боржниками своїми силами: подача позову про стягнення боргу в суд це занадто тривалий і трудомісткий процес. Однак якщо позов все ж подано, а суд виніс рішення на користь банку, то установа може ініціювати заборону на виїзд боржника з країни.

_______________________________________________________________________

Як це відбувається:

  • банк виграє справу в суді проти боржника, судове рішення вступає в силу;
  • банк звертається до Державної Виконавчої Служби (ДВС), яка відкриває виконавче провадження;
  • ДВС звертається до суду з клопотанням про накладення заборони на виїзд з країни у зв'язку з ухиленням від повернення боргу;
  • якщо рішення вступає в силу, банк повідомляє про це в Головний центр обробки спеціальної інформації при Державній Прикордонній Службі України.
  • боржник стає невиїзним.

________________________________________________________________________

Висновок

Боржникам статус невиїзних не загрожує, поки банківська установа не подасть позов про стягнення заборгованості за кредитом.

Якщо банк виграє справу проти позичальника в суді, то зможе ініціювати заборону виїзду за кордон.

Як перевірити, чи є ви у стоп-листі у прикордонної служби

Зробити боржника невиїзним в Україні не так швидко – тому, щоб убезпечити себе від неприємних ситуацій, потрібно просто вчасно відреагувати.

Дізнатися заздалегідь, чи є ви в стоп-листі прикордонної служби, можна за письмовим запитом до бази Державної прикордонної служби України. Його потрібно подавати особисто і / або направляти письмово (у закритому конверті) на адресу Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України. 

Зазвичай відповідь на вказану адресу надсилають протягом двох тижнів.

Наступна публікація