Чи є життя після "смарта", або що таке квартира "студіо" і кому вона підходить

Чи є життя після "смарта", або що таке квартира "студіо" і кому вона підходить

Що таке квартира "студіо" і звідки на нас ця напасть?

Квартирами "студіо" прийнято називати окремі житлові приміщення (однокімнатні квартири) в яких відділений перегородкою тільки санвузол, а кухня і кімната знаходяться в одному приміщенні (точніше кухонна зона інтегрована в кімнату). Це може бути єдиний простір, або приміщення може бути розділене меблями, ширмами або легкими перегородками що піддаються швидкій перестановці.

Якщо "погуглити" звідки ця мода, то ви прочитаєте про США 20-х років минулого століття, про Людвіга Міс ван дер Рої і про те, як це підхопила творча молодь ... Насправді, на "пострадянський простір" квартири "студіо "зробили крок лише в 1990-х роках, коли це був вже не Американський, а всесвітній тренд. А японці користувалися ідеєю легко трансформування приміщень ще коли Америка жила у вігвамах, кибитках і фургонах...

Причин поширення такого житла по всьому світу я бачу кілька. По-перше, зростання добробуту великого числа робітників і службовців до такого рівня, коли вони можуть придбати нехай невелике, але власне окреме житло (адже в більшості західних країн мало хто живе не на орендованій, а у власній квартирі!). По-друге, розвиток кулінарної індустрії і мереж фастфудів, що дало можливість не готувати вдома, або готувати з напівфабрикатів легко і швидко. По-третє, урбанізація життя, коли люди проводять удома все менше і менше часу.

Коли піднялась "залізна завіса" і в 90-х багато "совків" змогли побувати за кордоном, квартири студіо стали з'являтися і на наших просторах, тоді це було просто модно. Студіо влаштовували незаконно зносячи перегородки в "сталінках" і "хрущовках" або замовляли таке планування відразу в нових монолітно-каркасних будинках. Площі цих квартир становили від приблизно 50 до 100 метрів квадратних, а іноді і більше. Такі ось "холостяцькі" гніздечка або квартири для "крутого" студента сина багатих батьків...

Минуло зовсім небагато часу, і ця мода стала згасати, холостяки і студенти переженилися і у них з'явилися дітки, а коли дитина вночі плаче, а татові треба завтра здавати важливий проект або статтю, то це нікому не цікаво! Та й по ресторанах вечеряти кожен день наші люди так і не привчилися, багато як і раніше вважають за краще снідати і вечеряти вдома.

В останні кілька років, вже майже забуте словосполучення квартира студіо знову стало звучати все частіше! Чому так сталося і як жити в таких квартирах без втрати комфорту?

Якщо "перше пришестя" квартир "студіо" на пострадянський простір в 90-х, було даниною моді, і вони були просторими і служили елементом "шику". Сьогодні ситуація зовсім інша!

В Україні і не тільки, після 2008-го року відбувається перманентна криза, до якої у нас додалися революція і війна ... Купівельна спроможність населення різко впала, але потреба в житлі від цього менше не стала. Іпотечне кредитування всі ці роки було практично недоступним і тільки зараз починає оживати.

У цій ситуації покупець шукав недороге, але зручне житло, а забудовники вносили корективи в проекти зменшуючи площі квартир, щоб зробити їх дешевше! Однак, до яких розмірів можна зменшувати параметри в однокімнатній квартирі без шкоди для функціональності?

Почнемо з того, що за діючими ДБНами загальна площа однокімнатної квартири не може бути менше 30 метрів квадратних. Ця норма прийшла до нас з Радянських часів і цілком виправдана. У такій квартирі виходить все мінімально-достатньою, приблизно по: 4м.кв. -санвузол, 5м.кв.-коридор, 8м.кв.-кухня, і 13м.кв- кімната. Менше начебто нікуди! Коли проектанти планують поверхи і будівля в цілому витримати всі ці площі у всіх квартирах поверху і вдома - завдання непросте, не надто функціональними виходять сусідні квартири, або якісь з приміщень "одиничок" виходять менше і стають незручними. З іншого боку, зараз попит на квартири "чим вона дешевше, тим краще". Ось тут і знадобився "західний тренд" малометражного і бюджетного житла, і планування "студіо", а точніше відсутність внутрішнього планування як такого.

В квартирі "студіо", крім санвузла, все інше, за проектом, єдиний простір. Кухонна робоча поверхня з плитою і раковиною розташовуються в куточку, а вся площа студії, за вашим бажанням і потребою, може виступати то місцем прийому гостей, то робочим місцем, то ігровою зоною малюка, то спальнею. Простір цей, при 30 метрах загальної площі, досить великий - 24 м. Кв. Якщо відокремити передпокій, то залишиться 20-22м.кв. При цьому ви можете умовно (візуально, наприклад, кольором стін і підлоги), або фактично (меблями, розсувними системами або ширмами), розділити цей простір на функціональні зони, а на вечір, до приходу гостей, або, наприклад, через півроку все організувати інакше, адже ламати або ставити справжні перегородки не доведеться!

Як сильно можна "ущільнбюаться"? Сьогодні в Києві забудовники пропонують "смарт" "квартири" загальною площею від 19 до 24 м.кв. звичайно ж в них планування "студіо".

Назва "смарт" означає "розумна" або "інтелектуальна". Мається на увазі, що забудовник здає таку квартиру одразу з обстановкою - меблями і технікою, що інтегровані в одну систему управління і мають розміри підходящі до компактних приміщень, адже  укомплектувати таке мініатюрне житло звичайними сантех приладами, побутовою технікою і меблями стандартних розмірів так щоб все це вмістилося, працювало і по квартирі можна було пройти - завдання дійсно не з простих! Чи зручно в такому житлі двом і більше людям перебувати одночасно, тим більше проживати, я дуже сумніваюсь...

Зовсім інша справа квартири "студіо" загальною площею від 28 до 40 метрів квадратних, в яких основне житлове приміщення з зоною кухні має площу від 20 до 30 м.кв. Тут цілком розмістяться і стандартна меблі, і техніка і компанію гостей до 18-20 чоловік, при необхідності, є де за стіл посадити!

Гаразд, скажете ви, все в одному приміщенні, це простір, але як же бути з кіптявою від плити, вона ж по всій кімнаті буде? Кіптяву дають Газові плити, яких в квартирах "студіо" згідно техніки безпеки бути не повинно, як і газових труб (правильно говорити газового стояка або газопроводу). У "студіо" слід використовувати електроплити, інфрачервоні варильні поверхні або індукційні плити. Звичайно ж над ними повинна бути витяжка.

Є цілий ряд цікавих дизайнерських та архітектурних рішень, що дозволяють організувати в "студіо" комфорт і затишок не гірше, ніж в класичних квартирах (розділених на кухню і кімнату).

 Однак, квартири "студіо" підійдуть не всім! Такі квартири ідеально підходять для проживання однієї людини, не важливо студента, менеджера або пенсіонера. Подобаються планування студіо і творчим натурам, будь то художник, програміст або літератор - які працюють вдома, і їм важливо щоб все завжди було під рукою і побут якомога менше відривав їх думки від творчого процесу. Непогано будуть відчувати себе в такій квартирі і подружні пари, особливо якщо звички і манери один одного їх не дратують, а обідати і вечеряти вони більше люблять в кафе або ресторані, ніж удома. Сім'я з маленьким, до 5-ти років, дитиною може проживати в квартирі студіо більш-менш нормально. Звичайно ж мова йде про адекватну площі! Тобто у квартирах від 28 до 40 метрів квадратних. 19-20 метрова квартира може виявитися тісному навіть для однієї людини, адже у кого скільки речей...!

Не підійдуть квартири "студіо" для постійного проживання сім'ї з дорослим дитиною, або трьох дорослих людей. Навіть одному чоловіку буде не дуже комфортно в такій квартирі, якщо він любитель робити заготовки на зиму, або накопичив за життя дуже багато "потрібних" речей і не готовий з ними розлучитися ... Подружжю буде некомфортно якщо у них стабільно зміщений графік відпочинку і роботи, коли один ще або вже спить,  а другий член сім’ї збирається на роботу або тільки повертається до дому. Якщо в сім'ї малюк, а одному з батьків треба брати роботу додому. Якщо у вас собака великої породи, або інші життєві питання, які "не вписуються" в одне приміщення.

Якщо ж це ваш варіант, то дуже важливо правильно все спланувати і організувати! Детально, про те, як правильно організувати використання простору в однокімнатній квартирі з плануванням студіо читайте на нашому сайті: https://milayakvartira.kiev.ua/price/.

Андрій Зелений

Наступна публікація