Де взяти гроші на покупку квартири?

Де взяти гроші на покупку квартири?

Фото: ТСН.ua

Зараз існує кілька способів придбати власне житло. Деякі з них широко поширені, про деякі мало хто чув. Деякі доступні невизначеному колу осіб, деякі — строго обмеженій категорії щасливчиків.

Наведемо найвідоміші варіанти.

Перший і найлегший — народитися і бути прописаним в житлі батьків. Більшості це вдається без будь-яких зусиль. Але ця ж більшість виростає з рідного дому як з дитячих речей і задає світу нове "квартирне питання" при появі власної сім'ї і особливо наполегливо — після народження спадкоємців. Часи общинного побуту і великих сімей залишилися в позаминулому столітті.

Можна купити квартиру за власні кошти. Шлях гідний і, якщо судити за кінцевим результатом, економічний. Немає проблем у виборі варіанту: якщо ви зібралися купити квартиру в Мінську, то можна пошукати варіанти на порталі нерухомості domovita.by.

Але збирати на квартиру з середньої зарплати доведеться років 20 в середньому. Вартість квадратного метра житла погано узгоджується із середньомісячним доходом, особливо в великих містах. У тих, хто хоче швидко заробити на власне житло, залишається два шляхи: отримати неймовірно високооплачувану професію або їхати "на заробітки" кудись за кордон і, якщо пощастить, повернутися додому з достатньою сумою через півдесятка років.

Наступний спосіб — придбати житло в кредит. Це стало масовим явищем в останні 10-15 років. Можна взяти кредит на покупку нової квартири, "вторинки" або оформити кредит на будівництво житла.

Але підводні камені в бурхливому потоці житлового кредитування теж є.

Теоретично купувати в кредит дорого: за одну квартиру доведеться платити вдвічі — втричі більше. Але на практиці у білоруських позичальників був (і може бути, залишиться) дуже сильний союзник — обов'язкова для нестабільної економіки гіперінфляція. Вона вже кілька разів з'їдала більшу частину боргу за довгостроковими кредитами і зробила покупку в борг вигідніше передоплати за будь-якої процентної ставки.

Але банкам такий стан не здається вигідним. Звернемо увагу на величину щомісячних платежів в кредитному калькуляторі. Більшість позик передбачає нарахування відсотків на залишок суми, тому перші платежі становлять близько тисячі рублів, що вище офіційної середньої зарплати і значно більше реального доходу основної маси працівників. Перспективи пільгових кредитів виглядають більш оптимістично, але отримати їх набагато складніше, а платити, при стабільному рублі, може тільки сім'я з двома працюючими.

Можна отримати власне житло в спадок не від родича. Зазвичай це відбувається так: хтось молодий обіцяє додивитися хворого самотнього старого. Який, на знак подяки, залишає в спадок квартиру. Тут можуть виникнути складності з законними спадкоємцями, які з'явилися раптово — родичами.

Наступна публікація