Електронний поліс "автоцивілки" – далека перспектива чи реальність

Електронний поліс "автоцивілки" – далека перспектива чи реальність

Електронна "автоцивілка" - це дуже зручно.

Останнім часом в ЗМІ часто обговорюється питання впровадження електронного полісу ОСЦПВ. Що ж це таке? Найпростіше провести аналогію з електронними авіаквитками. Всі квитки є записом в базі даних IATA BSP. Продавці квитків при цьому можуть їх друкувати в будь-якому вигляді, але в будь-якому аеропорту вас ідентифікують або за паспортом, або за номером квитка. Паперова форма потрібна тільки для морального спокою.

Так планується зробити в Україні і з полісом "автоцивілки". Для електронного поліса не потрібен спеціальний бланк - вся інформація зберігається в пам'яті комп'ютерів. Власне, запис в базі і є необхідною і достатньою умовою його дійсності. Поліс в базі є - все добре, немає - вас обдурили, навіть якщо у вас договір з печаткою і підписом.

Чим погана паперова "автоцивілка"? Друк і дистрибуція бланків займає близько 5% вартості поліса. Ще 1% вартості - загублені поліси, відшкодування за якими сплачує МТСБУ, тобто клієнти. Додамо сюди шахраїв, які підробляють або продають поліси компаній-банкрутів. Ясно, що мінімум 10% страхових платежів можна було б заощадити і здешевити продукт. Крім цього, електронна "автоцивілка" це дуже зручно. Електронний поліс ОСЦПВ можна придбати online, його неможливо забути, не треба возити з собою. А поліція буде контролювати наявність страховки дистанційно за допомогою системи "Рубіж".

Опоненти електронного полісу переживають за клієнтів з віддалених регіонів, де доступ до Інтернету обмежений. Але для клієнта нічого не зміниться. Навіть сьогодні більшість людей, купуючи авіаквитки в касах або у агентів, не знають, що вони електронні. Аналогічно, автомобілісти, купуючи "автоцивілку" у знайомих агентів, звернуть увагу тільки на колір поліса.

Наша держава не новатор в електронному страхуванні. США та більшість країн Європи перейшли на електронний поліс в минулому десятилітті. Наші східні сусіди - Росія, Казахстан, Азербайджан так само проявили активність в даному напрямку. Правда в Росії проект провалився.

В Україні перша концепція була представлена в 2011 році. З тих пір працювали робочі групи в МТСБУ, змінювалася влада та економічна ситуація. До 2015 року була повністю розроблена концепція проекту, підготовлені проекти змін до законодавства. Вибрані МТСБУ підрядники розробили програмне забезпечення. Зараз воно повністю готове для запуску продажів електронних полісів. Всі державні структури, що мають стосунок до цього питання, публічно заявили про першочерговість і невідкладність відповідних законодавчих ініціатив. Все йде до того, що електронному страхуванню бути вже в поточному році і Україна стане ще ближче до цивілізованого світу.

А поки у вас є унікальна можливість придбати останній поліс "автоцивілки" на зелененькому бланку і зробити це на сайті компанії ВУСО – найбільш інноваційної страхової компанії України http://vuso.ua/

Наступна публікація