Комфортний рух при діабетичній стопі

Комфортний рух при діабетичній стопі

Зазвичай діабетична стопа зустрічається у хворих, які борються з діабетом впродовж 15-20 років.

Люди, хворіючі на цукровий діабет, змушені багато в чому себе обмежувати задля покращення та збереження свого здоров’я. Це стосується не лише щоденного раціону, який напряму впливає на рівень цукру в організмі, а й на спосіб життя в цілому. Наприклад, пацієнти з діабетичною стопою відмовляються від  звичного модельного взуття, міняючи його на більш комфортне -  ортопедичне. Це взуття зменшує навантаження на ноги хворого, та  легко одягається, не травмуючи пошкоджені кінцівки. При виборі діабетичного ортопедичного взуття слід  обирати  моделі з відсутністю будь-яких швів на внутрішній поверхні, та жорсткою не гнучкою підошвою.

Діабетична стопа  характеризується ураженням підошовної частини нижніх кінцівок з вірогідним інфікуванням, появою запального процесу, дистрофією тканин та онімінням. Ця хвороба вражає чоловіків та жінок різного віку. Зазвичай діабетична стопа зустрічається у хворих, які борються з діабетом впродовж 15-20 років.

  Особливу увагу при синдромі діабетичної стопи необхідно приділяти правильній та обережній обробці нігтьових пластинок та омозоленості підошви передньої поверхні стопи. Це важливі профілактичні процедури, які потребують застосування спеціального  медичного інструментарію.

Наслідками неправильного догляду за стопами  у людей, хворих на цукровий діабет,  є побіління мозолі, геморагія або гіперкератоз на окремих ділянках стопи. Їх утворення потребує негайного видалення, в іншому випадку на стопах можуть утворитись численні діабетичні виразки. Правильне видалення мозолів та  гіперкератозу зменшує тиск та попереджає утворення нових пошкоджень. Ще однією безумовною вимогою програми профілактики діабетичних виразок на стопі є носіння спеціалізованого ортопедичного взуття з правильно підібраними супінаторами, що корегують деформації та знижують навантаження на окремі ділянки стопи.                                                                           

Як довготривало потрібно носити  ортопедичне взуття, якщо хочеться хоч інколи повертатись до модельних туфлів чи босоніжок, - ми запитали у лікаря ортопеда-травматолога ортопедичного салону «ORTOLIFE» Товкача Вадима.

-  Розцінюючи ризики, які  виникають в процесі ускладнень пов’язаних із розвитком діабетичної полінейропатії та ангіопатії, ортопедичне взуття має носитись вдома, на роботі та при будь-якому виході на вулицю. У іншому випадку розвинені полінейропатія та ангіопатія  можуть призвести до потреби у хірургічному втручанні.

Сучасні виробники взуття для людей, хворих на цукровий діабет, намагаються представити якомога ширшу модельну лінійку своєї продукції, яка мінімально буде вирізнятися з поміж звичайного повсякденного взуття.  При цьому ортопедичні черевики, туфлі чи босоніжки залишаються зручними, легкими,  та запобігають розвитку пошкоджень стоп.

Яке б зручне не було ортопедичне взуття воно не допоможе в лікуванні хвороби, однак з його допомогою можна значно знизити неприємні больові відчуття в процесі ходьби. Комплексною допомогою при діабетичній стопі стане використання спеціального взуття разом з індивідуально виготовленими ортопедичними устілками. Останні ззовні та всередині виготовляються з еластичного матеріалу товщиною 1см, що забезпечує рівномірне розподілення навантаження по всій області стопи.

Правильно підібрані черевики та ортопедичні  устілки допоможуть пацієнту  забути про синдром діабетичної стопи. Для цього варто звернутись до лікаря ортопеда, який підбере необхідне взуття та ознайомить хворого з правилами гігієни та щоденного догляду за ногами.

Наступна публікація