Обережно: Second Hand

Обережно: Second Hand

Фото: ТСН.ua

Вже 20 років "секонд хенд" у всіх на слуху і ми звикли бачити магазини "одяг з Європи", але далеко не всі знають, що ховається за яскравою вивіскою.

Давайте розберемося, що ж таке "секонд-хенд". Спочатку сама ідея Second Hand (з англ. "другі руки") полягала в благодійності: непотрібні речі — одяг, взуття, іграшки та ін. — збиралися при церквах, фондах та інших установах з метою допомоги малозабезпеченим. Речі роздавались виключно безкоштовно. Але згадайте, в якому вигляді вони доходили, наприклад, до України: звалища з брудним шматтям, в якому копошилися тільки жебраки. Саме вони породили міфи про те, що секонд небезпечний коростою, вошами й іншими захворюваннями.

Згодом ситуація кардинально змінилася, з'явилися чисті повноцінні магазини, де одяг розсортований, розвішаний і оброблений від усіх можливих рознощиків захворювань. Це сталося через те, що second hand стали продавати.

— Погано це чи добре?

У секонді якісна майже нова річ (часто брендова) коштує 100-200 грн і це все одно в 10 разів дешевше, ніж вартість нової в магазині.

"Ми продаємо секонд хенд оптом з кінця 1990-х і постійно боремося з міфами про те, що секонд-хенд — це небезпечно і його варто остерігатися", — каже власник однієї з мереж магазинів секонд хенд в Україні.

— Деякі люди донині вірять, що секонд — це зброя повільного ураження, призначена для знищення населення.

Одяг дійсно дезінфікується, але для цього використовуються безпечні засоби. Варто обов'язково добре випрати одяг і пропрасувати праскою з гарячою парою перед носінням, після цього одяг можна сміливо вдягати.

— Секонд-хенди безсовісно продають гуманітарну допомогу.

На жаль, таке буває, але дуже рідко. В основному всі речі зібрані виключно для легального продажу.

— Речі з секонд-хенду належали вбитим і зберігають негативну енергетику.

Сьогодні в секонд-хенд все більше речей потрапляють прямо з магазинів і навіть мають бирки. Непродані колекції, дрібні дефекти — і товар потрапив у сток або секонд. Що стосується речей, які належали померлим — так, можливо, але в цьому немає нічого страшного. Напевно кожен з вас користується річчю, яка належала нині покійній людині? Це можуть бути ковдри, килими, ювелірні вироби та ін., але ви ж не відчуваєте від них дискомфорту?

У будь-якому випадку секонд-хенд корисний тим, що дає можливість людям з мінімальним доходом забезпечити себе одягом і взуттям, а носити чи ні — особиста справа кожного.

Наступна публікація