Родоване срібло: як відрізнити від звичайного срібла, білого золота і платини

Родоване срібло: як відрізнити від звичайного срібла, білого золота і платини

Спеціальна технологія обробки ставить прикраси зі срібла в один ряд з золотими та платиновими. 

Спеціальна технологія обробки ставить прикраси зі срібла в один ряд з золотими та платиновими. За дизайном і широтою асортименту срібні ювелірні вироби все частіше перевершують своїх конкурентів з білого золота і платини, залишаючись в рази дешевше. 

Срібло, яке не темніє і не тьмяніє 

Срібло — дорогоцінний метал. Але, на відміну від золота, він поступово окислюється, взаємодіючи з киснем. Утворюється тонкий шар сульфіду срібла, що позбавляє виріб блиску. Згодом шар окису наростає і набуває чорного кольору. Колишній вигляд сріблу повертає чистка та полірування. Сьогодні проблема потускнення і почорніння срібла зникає завдяки родованню — покриттю виробу найтоншим шаром родію. 

Дорогоцінний родій — найвдаліший з групи платинових. Він білий з блакитно-сріблястим відтінком. За корозійною стійкістю перевершує навіть платину. Ці властивості дозволяють використовувати родій для захисту від окислення і додання срібним прикрасам додаткового блиску. 

Нанесений на поверхню срібла електрохімічним способом, родій створює захисну плівку, стійку до подряпин, стирання, окислення. Родоване срібло — зносостійке, гіпоалергенне. Виразний, яскравий блиск найтоншої плівки благородного родію виключно гармонує з прозорими і кольоровими каменями. З родію ювелірні вироби виготовити неможливо, оскільки в чистому вигляді він крихкий і ламкий. 

Стерлінгове, оксидоване, чорнене і родоване. Як розрізнити види срібла?

Існують різні технології обробки срібла. В результаті вироби відрізняються зовнішнім виглядом, властивостями і вимагають різного догляду. В онлайн-каталозі http://925.com.ua/ представлені ювелірні прикраси, виконані у всіляких техніках. 

Безоксидне, або стерлінгове — звичайне срібло з домішкою міді, яка підвищує пластичність сплаву. Не піддається додатковій обробці, напилюванню. Це срібло в первозданному вигляді. Швидкість окислення залежить від вмісту міді та хімії шкіри власника. Для чищення використовують спеціальний розчин. 

Оксидоване срібло обробляють сіркою і отримують тонкий шар оксиду. Опуклі частини полірують з різним ступенем інтенсивності для отримання більш-менш світлих ділянок. Це створює ефект штучного старіння. 

Чорніння — це вплавлення в срібний виріб сплаву свинцю і сірки. На відміну від оксидованого срібла, чорнені ділянки мають однорідний рівний колір. Вироби обох видів чистять м'якими серветками і мильним розчином. 

Родоване срібло не потребує особливого догляду. Виділяється благородним рівним і чистим характерним срібним кольором і живим блиском. Прикраси виглядають вишукано і аристократично. Їх легко сплутати з виробами з платини і білого золота. Тим більше що біле золото іноді — це звичайне червоне, покрите тим же родієм. Вірний спосіб відрізнити родоване срібло від білого золота і платини — форма клейма на виробі і проба.

Наступна публікація