Середня зарплата українців у Європі сягає 1000 євро

Середня зарплата українців у Європі сягає 1000 євро

Фото: ТСН.ua

Робота за кордоном стала для українців реальною можливістю вижити в умовах кризи. 

Багато хто з наших співвітчизників, які ніколи раніше не покидали навіть свого міста, їдуть за кордон, щоб заробити. У таких країнах як Чехія, Польща і Латвія можна офіційно працевлаштуватися на різні вакансії і отримувати гідну зарплату.

Чехія: 1000 євро - не межа

Працевлаштування в Чехії приваблює наших співгромадян високими зарплатами, широким спектром вакансій і дружнім ставленням чехів до трудових емігрантів. Українці можуть знайти тут практично будь-яку роботу відповідно до своїх умінь і бажань. Роботодавці зазвичай шукають покоївок, кухарів, різноробочих, зварювальників, операторів ЧПУ. Українці з освітою також можуть розраховувати на роботу програмістом або іншим фахівцем.

Серед найпопулярніших вакансій в Чехії - різноробочі на підприємствах автомобільної або харчової промисловості. Часто українці мають можливість знайти роботу на підприємствах, які є світовими лідерами (німецькі, голландські корпорації) в своїй сфері, і отримати безцінний досвід співпраці з компаніями, що визначають тенденції розвитку промисловості.

Зарплати в Чехії значно вище, ніж в Україні. Середня зарплата в країні - близько 1000 євро, але фактично вона залежить від займаної посади. Так, на виробництві консервів і напівфабрикатів різноробочі получають 480-760 євро на місяць, на виробництві автолюків - до 610 євро, а на виробництво автодеталей - 490 - 620 євро.

Фахівці можуть розраховувати на більш високі зарплати. Наприклад, зварювальники можуть отримати до 1300 євро на місяць, програмісти - понад 2000 євро. Кухарі теж отримують гідні зарплати. Одна з найбільших мереж ресторанів пропонує 120 чеських крон (4,8 євро) на годину! При цьому, часто роботодавці пропонують безкоштовне житло.

Польща: близька і знайома

Легальна робота в Польщі приваблює українців простою процедурою працевлаштування, різноманітністю вакансій і територіальною близькістю. Згідно з офіційними даними, понад 1 млн. Українців офіційно працюють, навчаються і живуть в Польщі. Держава-сусід саме намагається залучити українців, вносячи зміни в законодавство. Крім того, з 11 червня в країні стало можливо працювати на умовах "безвіза", маючи тільки біометричний паспорт і запрошення від роботодавця.

Ще одна важлива особливість - середня зарплата в Польщі стає дедалі більше. Так, в минулому році вона становила 4218,92 злотих (996 євро), а в квітні цього року - вже 4353,55 злотих (1028 євро). Однак, багато працівників отримують зарплату вище середньої. Найбільш потрібні у Польщі, це працівники торгівлі (зарплата -3000 злотих, близько 711 євро), банків та інших фінустанов (6600 злотих, 1570 євро). Серед затребуваних спеціальностей - працівники промислової сфери, вони отримують 4952 злотих (1170 євро). Трохи більше заробляють будівельники - 5 206 злотих (1300 євро). Зварювальники отримують до 4000 злотих на місяць (944 євро), що досить мало в порівнянні з Чехією.

Однак, є вакансії в Польщі, куди можуть влаштуватися українці без знання мови і досвіду роботи. Зазвичай, в таких випадках зарплата залежить від виробітку. Так, різноробочі в середньому отримують 9-13 злотих за годину, щомісячна зарплата - 2000-2500 злотих (472 -590 євро).

Латвія: шукає фахівців

Латвія вважається більш розвиненою країною, ніж Польща і Чехія. Однак, вона не пропонує такий вибір вакансій, як попередні країни. Працевлаштуватися в Латвії можуть в основному висококваліфіковані фахівці, такі як автомаляри, автомеханіки, оператори ЧПУ, інженери і т.д.

Середня зарплата в Латвії становить близько 890 євро. Однак робота в цій країні надає широкі можливості для наших співвітчизників. Автослюсар може заробляти близько 1200 євро, маляр від 1000 євро, зварювальник і бетонщик-монтажник - до 2000 євро.

Таким чином, українці мають можливість легально працевлаштуватися в країнах ЄС на різноманітні вакансії і отримувати гідні зарплати відповідно до своєї кваліфікації і бажанням працювати.

Матеріал підготовлений на основі статистичних даних компанії "Befind & North - Ukraine", CEO Рудницький Костянтин.

Наступна публікація