Шенгенські візи: які бувають і чим відрізняються?

Шенгенські візи: які бувають і чим відрізняються?

Шенгенська зона – це область, в яку входять понад двадцяти країн. Переважна більшість з них паралельно є членами Євросоюзу. 

Для того, щоб в'їхати в ці держави з будь-якою метою і переміщатися по єврозоні, ви повинні мати на руках відповідний документ, який видається компетентним органом.

Якою може бути віза? Виділяють чотири категорії – це візи A, B, C, D. Перша категорія – це віза для пересадки в аеропорту європейської країни. Вона не дає права покидати транзитну зону. До речі, є ряд аеропортів в європейських державах, де ви можете здійснити транзит, але таких аеропортів не багато, та й правила пересадки дуже суворі.

Категорія B – це аналог першої категорії, однак, він видається на п'ять днів і дозволяє проїхати країну по суші, тобто, наземним транспортом. Візи останньої категорії видаються для тих, хто планує перебувати на території країн більше трьох місяців. Візи категорії D видаються з урахуванням особливостей законодавства конкретних країн. Тому пакет документів і вимоги можуть відрізнятися в залежності від того, яка довгострокова віза вам потрібна – виза в Польшу, Чехію, Німеччину тощо.

Найпоширеніший і затребуваний тип шенгенських віз входить в категорію С – це візи для туристів. С1 дає право на разове відвідування області єврозони терміном до 30 днів. С2 видається на півроку, протягом яких ви можете пробути до 90 днів в єврозоні, повертаючись або не повертаючись додому. С3 аналогічна другий підкатегорії, але вона видається на термін 12 місяців. С4 – також цікавий варіант. Вам, як і у випадку з категоріями С2 і С3, дається 90 днів сумарного терміну перебування. Однак ви можете пробути ці дні протягом 1-5 років, постійно заїжджаючи і виїжджаючи у міру потреби.

Шенгенська віза може бути одноразовою і багаторазовою. Іншими словами, ви зможете в'їхати на територію єврозони або один раз, або багаторазово, якщо у вас мультивіза. В залежності від обраної вами мети шенгенська віза зможе бути туристичної, ділової, навчальної або медичної.

Варто відзначити, що далеко не всім, хто хоче отримати шенгенську візу будь-якої категорії, вона видається гарантовано. Необхідно зібрати цілий пакет документів і подати їх у відповідний орган. У ряді випадків особистий візит в консульство обов'язковий, а іноді отримати візу можна у дистанційному форматі. Якщо у вас виникають питання, ви можете звернутися до посередницьку фірму, яка за певну плату допомагає комфортно отримати необхідний документ.

Наступна публікація