Сміття утилізувати не можна викинути, а де кому поставиш ти?

Сміття утилізувати не можна викинути, а де кому поставиш ти?

Експерти запевняють, що у нас 6,5 тис. легальних полігонів (майже територія Кіпру) і в п’ять разів більше несанкціонованих сміттєзвалищ, які займають площу країни співмірну Бельгії. Тим часом в Австрії, Німеччині, Швеції і та Швейцарії смітники вже давно на "замку" понад десять років! Куди громадяни цих країн дівають сміття? І досвід яких країн допоможе Україні не потонути у побутових відходах?

Радянський досвід німців

Щороку на українські полігони та нелегальні сміттєзвалища вивозять 11 млн тон побутових відходів. Екологи запевняють, що ми накопичили 36 млрд тон сміття, з яких 1,6  млрд тонн – токсичні. Наприклад, одна звичайна "пальчикова" батарейка, яка потрапляє на полігон для загальних відходів – отруює 400 літрів води або площу, на якій не будуть рости три дерева! Тобто, сміття для нас – питання національної безпеки! Тому я довго не могла прийти до тями, коли дізналася, що в деяких країнах Європейського Союзу інша проблема – де взяти, а не куди подіти сміття! Шведи навіть купують сміття у Норвегії, Ірландії та Італії! Чому так? Тому що шведи переробляють 99% відходів більшість з яких використовують як паливо для теплоелектростанцій. Можна зауважити, що токсини шведи "викидають" у повітря. Адже атмосфера, внаслідок спалення однієї тони сміття  отримує від 4 до 8 тис. кубометрів токсинів! Між тим, мер Стокгольма на питання: "Наскільки забруднена вода у Швеції?" – мовчить! Він просте бере кухоль, зачерпує ним воду з річки і п’є! Відтак, шведи з екологією на Ти! І все це завдяки сортуванню сміття!

Українцям закидають, що у них відсутнє саме поняття "сміттєвої культури"! В цьому контексті, я не проти декомунізації, адже шведи та німці перейняли радянський досвід! На початку 90-их німці не полюбляли здавати тару від пива чи упаковки від соків. Який сенс? За неї платять копійки або нічого не платять! Але у 1991 році уряд ФРН зобов’язав виробників  випускати упаковку для товарів, яка розкладається або може бути придатною для вторинного використання. За пусту скляну або пластикову пляшку почали повертати гроші! Так як було за "совєтів"! За одну пусту пляшку можна було двічі проїхатися на трамваї! Німецький уряд зацікавив свій народ матеріально дбати про екологію! "Участь громадян у сортуванні сміття від самого початку була величезною", – запевняє Норберт Фолль, представник  компанії "Duales System Deutschland", яка спеціалізується на переробці сміття. Тобто, я купую ситро "Буратіно" за 18 копійок, а коли здаю пляшку отримую назад свої 10!

Справжня демократія – це коли всі здають пляшки!

Скільки можна почути дискусій навколо питання, що таке демократія! На мій погляд, найдемократичніша країна – Швейцарія! Там всі здають пляшки, і не тому, що алкоголіки! Більше того, швейцарці світовий чемпіон по кількості зданих пляшок! Там всі розкладають сміття по контейнерах. Від очільників держави, районів та міст до звичайної прибиральниці. І в цьому – вони рівні! 90% тари повертається на заводи! Хоча можна  не здавати пляшки. Не сортувати сміття! Але доведеться платити штраф! В Японії можна на 5 років потрапити за грати, якщо викинув кудись сміття! Але у розвинених країнах  його не викидають! По-перше – це не вигідно! По-друге – це аморально!  Чому? Тому що форма гравців навіть такого суперклубу як "Барселона" зроблена з гранул пластикових пляшок, які знайшли на смітнику! Ось тут розумієш, звідки велич цього клубу! Звідки велич європейців! Ось чому  провідні країни світу збагачуються на смітті! Більше того, як я раніше згадувала  –  купують його!

Сортування на папері або чому тонуть рейтинги мерів?

Чому в Україні такого немає!? На думку експертів, сортування та переробка невигідна через дешеву сплату захоронення сміття. В Україні податок на захоронення побутового сміття складає понад 4 гривні. Але в Португалії 4 євро, у сусідній Польщі – 26! А у Нідерландах аж 100 євро за тону!  Я не принижую Україну, але найкращими сортувальниками сміття є сьогодні безхатченки. Можливо, нам зараз конче потрібен досвід Бразилії, в якій за 6 пакетів сміття дарують 1 пакет їжі? Адже українці абсолютно не вмотивовані сортирувати сміття. "Ми взяли дані кількості сміття на одного мешканця, в Україні ця цифра сягає 240 кілограмів на особу. У Швейцарії – нуль. Вважаю, це наша мета", – наголошує  Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак. Але якщо шведи здатні переробляти 99 відсотків своїх відходів, то чому цього не можуть робити українці?

Від урядовців можна почути: "Чисто там, де не смітять!". Як в тому анекдоті – проблеми індіанців шерифа не обходять! Видається все так, що українці – самі, вибачте, зас***анці!  Сьогодні чинуші захоплюються чистотою європейських країн, особливо Німеччини. Але мало хто знає, що це досягнення не вроджене, а примусове. Педантичні курфюрсти сотнями років штампували суворі закони, які змусили німців полюбити чистоту. Звичайно для цього створювали всі умови. Тим часом, наші міністри розпорядилися – з 1 січня 2018 року українці мають сортувати сміття та відходи! Чиновники заборонили захоронення неперероблених побутових відходів, але забули поставити на місці кожного смітника україни контейнери для сортування сміття! Навіть у столиці їх важко побачити. Тобто, сортування сміття запровадили на "папері"! Тож і виходить, що ми як і Швеція – астина Європи і навіть кольори прапорів зі Швецією у нас однакові, але підходи до вирішення "сміттєвої проблеми" і чиновники – різні! Тож все схоже на те, що не лише рейтинги Андрія Садового потонуть у смітті!

Лариса Ільєнко

Наступна публікація