У школі "Ранок" проводиться зовнішня експертиза знань учнів

У школі "Ранок" проводиться зовнішня експертиза знань учнів

У приватній школі "Ранок" здійснюється експертиза основних академічних навичок та знань учнів з перспективою створення для них тестових завдань. Результати тестів дозволятимуть педагогам навчального закладу ефективніше вимірювати рівень отриманої підготовки школярів та адаптувати під запит методику викладання. Цього року почали перевірку знань учнів 5-7 класів. Експертизу, за договором, проводить група фахівців громадської організації "Global Educational Discovery".

Ідея проведення зовнішнього дослідження належить засновнику школи Віктору Круглову. Підставою стали результати міжнародного дослідження Pisa, згідно яких 36% українських підлітків не досягли базового рівня з математичної грамотності, а близько 26% не мають базового рівня читацької грамотності, що засмутили фундатора школи "Ранок".

Особливість цього дослідження полягає в тому, що воно передбачає не тільки запитання з навчального матеріалу, але і завдання з "життєвим змістом" щодо вміння застосовувати знання на практиці. Також, проводиться анкетування, що дозволяє визначити ставлення учнів до предметів, які вивчаються в рамках освітньої програми.

"Основна мета школи "Ранок" —  виховати особистість, яка вміє критично мислити, аргументувати свою думку і використовувати знання на практиці. Задля цього ми застосовують різні методи навчання та інструменти. Одним з інструментів є незалежний зріз, який допоможе визначити рівень знань дитини в певний момент часу, відстежити динаміку сприйняття матеріалу, що викладається. Оцінка вчителя може бути суб'єктивною. На результат тестування, що проводитимуть зовнішні експертів ніхто вплинути не може", — розповів Віктор Круглов.

Тестування передбачає два етапи. На початку навчального року (вхідна діагностика) та наприкінці циклу (динаміка, прогрес). Для тестування використовується комплексний підхід, що складається з анкети-опитувальника для вчителів та учнів та контрольної роботи для учнів (з української мови та математики в усіх паралелях, інші предмети — вибірково).

 

"Користь від оцінювання отримають всі. Вчитель зможе порівняти своє уявлення про навчальний процес з оцінкою експертів, батьки та школярі побачать "погляд зі сторони". Адміністрація закладу, в свою чергу, отримає комплексну інформацію про загальний рівень кожного учня, що надасть можливість створювати індивідуальні плани розвитку. Такі тестування слід впроваджувати в усіх українських школах. Лише ЗНО по закінченні школи не достатньо для того, щоб зрозуміти, які навички та знання діти здобули під час навчання та наскільки готові вони до дорослого життя", — зазначає Віктор Круглов.

 

Нагадуємо, що приватна школа "Ранок" розпочала свою діяльність на початку минулорічного навчального року та вже встигла стали популярною в Харкові.

Школу відкрили за ініціативи засновника видавництва "Ранок", яке є лідером вітчизняної навчальної та дитячої літератури.

Наступна публікація