Вища освіта за кордоном. Куди вступати?

Вища освіта за кордоном. Куди вступати?

Швейцарія — одна з кращих країн для закордонного навчання. Тут студентів чекають широкий вибір навчальних програм, гарне матеріально-технічне оснащення, висока кваліфікація викладачів і можливості для отримання стипендій або грантів.

Karandash — агентство, що допомагає студентам поступити в закордонну школу та університет, розповість про плюси навчання за кордоном на прикладі Швейцарії.

Особливості швейцарської системи освіти

Навчання у Швейцарії багатогранно, і його особливості залежать від обраного кантону (регіону). Різні університети працюють за швейцарською, італійською, німецькою, французькою, британською чи американською системами. Відповідно, відрізняється й мова навчання.

Вищу освіту у Швейцарії дають не тільки університети, а й коледжі та інститути. Вони випускають студентів з прикладних спеціальностей і дають в основному профільну освіту, проте зазвичай не користуються популярністю, на відміну від університетів.

Всі навчальні заклади працюють по кредитній системі навчання. За весь період слід набрати 180 кредитів. Більшість предметів є обов'язковими, щорічно можна вибрати лише кілька додаткових дисциплін. Отримати ступінь бакалавра можна за 3-4 роки, залежно від обраного навчального закладу і спеціальності. Навчання орієнтоване на отримання практичних знань і soft-skills — вміння працювати в команді, лідерство, критичне мислення, комунікації та ін.

Наступний етап — магістратура. Тривалість залежить від типу ВНЗ: в університеті — 1-2 роки, в інших установах — до 4-х років. Магістратура дає більшу свободу вибору, адже за рік визначається тільки 3-4 обов'язкових предмети, інші можна вибрати самостійно.

Як вступити до вишу Швейцарії: вимоги для українців

Нюанси вступу у швейцарський ВНЗ залежить від конкретного кантону. Єдиними вимогами для українців є:

●     Наявність міжнародного сертифіката, що підтверджує знання мови, на якому буде проходити навчання.

●     Шкільний атестат (для "німецьких" університетів — ще й довідка про додаткові два роки навчання в українському виші або коледжі).

●     Здача єдиного іспиту для абітурієнта — включає 5 предметів: математику, обрану іноземну мову, історію і 2 профільні дисципліни.

●     Додаткові документи: рекомендаційні листи, результати співбесіди, портфоліо тощо.

Вартість навчання виправдана цінністю освіти за кордоном

Ціна навчання у Швейцарії стартує від 1000-1500 доларів за 1 курс (державні установи) і доходить до 10-20 тис., а іноді й більше в приватних закладах.

До основних переваг навчання у Швейцарії відноситься — чіткий навчальний план і різні системи навчання в рамках однієї країни. Але є і мінус — це обмежена можливість самостійного вибору дисциплін. Проте, освіта за кордоном стане додатковим плюсом при влаштуванні на роботу.

Плануйте своє навчання за кордоном вже зараз, щоб нічого не упустити та вибрати найкращий виш.

Наступна публікація