Як купити економний бойлер: поради експерта

Як купити економний бойлер: поради експерта

Експерти компанії Tehnik розповіли, як вибрати якісний економний бойлер.

Прагнення скоротити витрати призводить до того, що все більша кількість українців цікавиться не просто бюджетною побутовою технікою, а технікою, здатною витратити менше ресурсів, але служити не менш ефективно. Як вибрати водонагрівач, щоб економія була розумною, а всі технічні характеристики покупки відповідали вимогам і потребам її нових власників?

Для початку необхідно вибрати бренд. Лідерами серед виробників можна назвати Gorenje і Ariston. Вони випускають дуже якісну продукцію. При цьому цінова політика компаній досить демократична. Ви можете перейти за посиланням http://tehnik.od.ua/vodonagrevateli/ і переконатися, вартість моделей вказаних фірм — від 2000 гривень. Також варто звернути увагу на техніку AEG, Bosch, Electrolux, Thermex і Zanussi.

Об'єм бойлерів

Наступним параметром, про який вас запитає продавець, буде об'єм. Для накопичувального водонагрівача оптимальна ємність грає важливу роль з точки зору економії. Тільки для миття посуду досить моделі до 20 л. Якщо бойлером будуть користуватися і в ванній, потрібно розглядати варіанти 50 літрів для маленьких сімей та 80-100 л — для сімей із 3-4 чоловік. А для приватного котеджу з великою кількістю відпочиваючих підійде водонагрівач на 200-300 літрів. Зауважте, з останнім варіантом рекомендується встановити двохтарифний лічильник, це дозволить додатково заощадити. В цілому не слід купувати модель з об'ємом більшим, ніж необхідно. Якщо у квартирі проживає одна людина, використання 100-літрового бойлера буде фінансово невиправданим. 

Спосіб монтажу

Метод кріплення водонагрівачів передбачає горизонтальне і вертикальне розташування. Також в асортименті присутні універсальні моделі. Причому це не тільки питання оптимальної організації простору: мова йде також про економію коштів. Горизонтально встановлені моделі здатні швидше нагрівати воду, ніж вертикальні.

Форма водонагрівача

Форма цієї побутової техніки також впливає на енерговитрати. Розрізняють циліндричні, прямокутні моделі і нові Slim зі зменшеним розміром і вагою. Перший різновид найпоширеніший і недорогий. Ви економите вже в момент покупки. Slim-моделі виграють у процесі експлуатації. За рахунок зменшеної площі зіткнення нагрітої і холодної води вони нагріваються швидше за попередні. Що стосується компактних прямокутних моделей, вони максимально ефективні в енерговитратах завдяки великому прошарку теплоізоляції. Якщо порівнювати теплові втрати прямокутних і циліндричних моделей бойлерів одного бренду, розбіжності можуть досягати 30-40%.

Сухий або мокрий ТЕН

Класичний "мокрий" ТЕН контактує з водою, а оскільки вода в наших містах досить жорстка, з часом ТЕН піддається корозії і починає працювати гірше, з великими витратами електроенергії. Сухий ТЕН ізольований від води, більш довговічний та енергоеффективний навіть після 5-8 років роботи.

Наступна публікація