Як українці виживають при новій мінімальній зарплаті

Як українці виживають при новій мінімальній зарплаті

Великі покупки українці роблять рідше, а дрібні все частіше здійснюють через прайс-навігатори.

Зовні здається, що ситуація стає кращою: мінімальна зарплата зросла до 3200 гривень. І Держстат каже, що українці споживають більше імпортних продуктів, а значить, добробут зростає. Але якщо копнути глибше, все не так райдужно. Середні зарплати суттєво не змінилися: оклади підвищили, але прибрали надбавки. Як прості українці економлять в цих умовах?

Техніка та речі

Великі покупки роблять рідше, а дрібні все частіше здійснюють через прайс-навігатори. Так, для пошуку недорогої техніки використовують прайс-навігатор на price.ua і ресурси, що дозволяють знайти знижки в інтернет-магазинах.

За одягом і дрібницями для будинку також звертаються на прайс-навігатори. Бувалі покупці радять не поспішати брати товар відразу, а пошукати на прайс-навігаторах варіант подешевше. Одну і ту ж річ можуть пропонувати п'ять і більше продавців зі значним розбігом цін.

Продукти

Ми стали звертати більше уваги на акції в супермаркетах. Якщо раніше за цим стежили в основному пенсіонери, то сьогодні люди середнього віку і молодь знають, коли і де рибний день, знижка на кулінарію або банани за викидними цінами. Знову ж, прайс-навігатори використовують також для того, щоб стежити за розпродажами.

Йдуть у хід фішки і бонуси, які раніше викидалися в урну. Наприклад, використовуючи бонусні картки продуктового магазину, за три місяці можна отримати до ста гривень на покупку.

Комунальні послуги

Оформити субсидію кожен не проти: 2500 гривень за комуналку — непосильно навіть для працюючого населення. Чи дадуть субсидію — питання, але заради економії в 500-1000 гривень спробувати варто. 

Також лічильники газу і води допомагають не залишитися "без штанів". Власники будинків налаштовані на перехід на твердопаливні котли, але це економія в перспективі: спочатку потрібно окупити обладнання.

Відпочинок

Навіть зважаючи на прийдешній безвізовий режим українці не поспішають за кордон: cтав популярним внутрішній туризм. Якою б не була зарплата, на відпустку відкладають усе. До речі, на прайс-навігаторах також можна знайти знижки і порівняння цін на тури. Так і економимо: змінюючи Париж на Одесу й турагенції — на прайс-навігатори в інтернеті.

Медичне обслуговування

Медицина — мабуть, найбільш витратна категорія. Банальний гайморит може обійтися в тисячу гривень, не кажучи вже про інші захворювання і тим більше — оперативні втручання. Тут ефективного способу економії немає: всюди дорого — і в державних лікарнях, і в приватних клініках.

Такі українські реалії: після підняття мінімальної зарплати жити стало дорожче.

Наступна публікація