Як вибрати теплий жіночий пуховик на кілька сезонів?

Як вибрати теплий жіночий пуховик на кілька сезонів?

Фото: ТСН.ua

Перш ніж купити жіночий пуховик, пропонуємо розібратися у деталях, на які варто звертати увагу.

Вибираючи зимовий верхній одяг, ми практично ніколи не замислюємося, чому одна модель називається курточкою, друга — пуховиком, третя — паркою, четверта — пальто. Все досить просто: справа в наповнювачі. Тільки той виріб, усередині якого знаходиться пух, може називатися пуховиком. За походженням пух може бути качиний, лебединий, гагачий або гусячий.

Головним орієнтиром оригінальності пуховика є вартість, оскільки собівартість виробів з пуху досить висока. Для тих, у кого алергія на пух, є альтернатива — синтетичний пух. Він гіпоалергенний, але в кілька разів тепліший за синтепон. А також він доступніший. Якщо у вас алергія на натуральний пух або ж синтетичний аналог для вас більш прийнятний, вироби з "синтепуха" — хороший варіант.

Перш ніж купити жіночий пуховик, пропонуємо розібратися у визначеннях. В описі товару або на етикетці вироби обов'язково повинно бути вказано down (пух) або feather (пух + пір'я). Процентне співвідношення пуху до пір'я також має бути в межах норми. Оптимальні варіанти — 90/10 або 80/20, де перша цифра — процентний вміст пуху, друга — пір'я. Вироби з меншим вмістом пуху (60/40 або 50/50) рекомендується носити восени або навесні.

Яким візуально повинен бути жіночий пуховик?

Вибираючи пуховик, звертайте увагу на те, як пуховик розділений на блоки. Є моделі, в яких поділ йде смугами по горизонталі або вертикалі. Такі моделі краще не брати, оскільки після прання або через якийсь час пух може опуститися вниз. Це загрожує тим, що в одних місцях буде велике скупчення пуху, а в інших — мінімальне або зовсім не буде. Зігрітися в такому пуховику буде вельми проблематично.

Найчастіше блоки розподіляють у вигляді квадратів, причому намагаються робити їх не дуже великими, щоб пух не "падав" до нижнього шву. 20 см в довжину і ширину — найбільш прийнятні пропорції, але можуть бути й інші варіанти. Також дуже важливо, щоб пух всередині кожного квадратика був однорідним і пружним. В описі або на етикетці повинен бути вказаний коефіцієнт пружності (FP або fill power), який позначає як швидко пух може відновити форму, якщо його зім'яти. Цей показник повинен бути не нижче 550, а перевірити за фактом це можна якщо стиснути квадратик, а потім відпустити його. Якщо через кілька секунд пуховий блок набуде колишньої форми, це хороша ознака.

Оскільки в складі виробу крім пуху присутнє й пір'я, воно може проколювати тканину і вилазити назовні. Цю проблему вирішили наявністю подвійного пакету блоку з тефлоновим просоченням, яке і перешкоджає тому, щоб пух з'являвся назовні.

І ще один момент — обробка матеріалу. Оскільки пух — це натуральний матеріал з птахів, важливо правильно його обробити, щоб згодом не було запаху або комах. Тому виріб повинен містити позначку, що відповідає євростандарту DIN EN 12934 щодо промивки, дезінфекції та сушки пуху.

Автор: Яна Калиш

Наступна публікація