Які критерії впливають на вартість оренди житла

Які критерії впливають на вартість оренди житла

Експерти з'ясували, які саме чинники є найбільш вагомим при виборі житла і визначенні розміру плати за його оренду.

Найчастіше квартиронаймачі вибирають для себе житло за певними критеріями. Це важливо враховувати, щоб здати його в оренду якомога вигідніше. За словами експертів, популярність квартири залежить від багатьох різних факторів.

Найкраще здаються в оренду невеликі за площею квартири. Переважно це однокімнатні апартаменти. Менш популярні на ринку нерухомості України — двокімнатні квартири. Найчастіше для оренди вибирають житло класу економ. Саме з ними найчастіше доводиться "працювати" фахівцям із нерухомості.

Отримані дані від експертів свідчать про те, що найважливішим критерієм, від якого залежить вартість оренди, є місце розташування будинку, де здається квартира.

У сегменті оренди недорогої нерухомості важлива віддаленість будинку, наприклад, від станції метрополітену. Якщо до неї можна дістатися пішки не більше ніж за 15 хвилин, то це в середньому збільшує щомісячну орендну плату за квартиру на 10-15% (в порівнянні з аналогічним житлом, яке розташоване в не настільки зручному місці).

Ще однією важливою вимогою при виборі квартири для орендарів є наявність необхідної інфраструктури поруч із будинком. Квартири в будинках класу економ беруть в оренду часто вже з меблями. А ось заможні квартиронаймачі часто обирають квартири в новобудовах м. Києва без техніки і меблів, щоб потім облаштувати апартаменти на свій смак.

Дорога нерухомість

У сегменті дорогих квартир конкуренція досить висока, така нерухомість користується меншим попитом через високі ціни. Для тих, хто не економить на оренді житла, обов'язковим критерієм при його виборі є престижність місця розташування будинку.

Орендарі нерухомості бізнес- і еліт-класу часто хочуть, щоб вона розташовувалася ближче до центру міста або в хорошому районі. За словами фахівців, для таких клієнтів важлива "статусність" навіть конкретної вулиці. Для них важливо і те, наскільки однорідне в будинку соціальне оточення як в самій будівлі, так і в районі.

Важливим критерієм при виборі житла, крім усього, є безпечне проживання в ньому. Орендарі, які вибирають нерухомість в дорогому сегменті, звертають увагу і на те, в якому стані вона знаходиться, велике значення має зовнішній вигляд будівлі.

"Для орендарів, які вибирають дороге житло, значення мають: бренд, якість будівництва і розташування будинку, - пояснює директор агентства нерухомості "RealHouse" Альона Кириченко. - Такі клієнти обирають житловий комплекс по рівню будівництва, статусу житла. Їм важливо, щоб біля будинку була доглянута територія, будівля добре охоронялася, з вікон квартири відкривався мальовничий вид. Так, в Києві для оренди житла найчастіше вибирають правий берег столиці. А на лівому березі привертають увагу і користуються попитом найчастіше ті будинки, які зведені на набережній, де з вікон можна побачити красивий вид на правий берег.

Наступна публікація