Затягуємо паски? Чи варто чекати підвищення тарифів на комуналку

Затягуємо паски? Чи варто чекати підвищення тарифів на комуналку

Осінь цього року запам'ятається підготовкою до місцевих виборів та посиленням карантинних заходів. Залишається лише питання, чи поповнить цей список чергове підвищення тарифів на ЖКГ.

За останні роки в Україні склалася недобра традиція: напередодні чергового опалювального сезону влада підвищує ціни на комуналку. Влітку журналісти неодноразово заявляли про швидке підвищення тарифів на газ, світло і воду, але поки в щомісячних платіжках фігурують знайомі цифри.

Звичайно, перед виборами нам навряд варто очікувати непопулярні рішення, а ось з офіційним стартом опалювального сезону 2020/2021 багато що може змінитися. Для багатьох українців тарифи на комуналку і так є непідйомними — це підтверджують дані популярного сервісу мікрокредитування MyCredit, де часто оформляють онлайн-позики для погашення боргів по ЖКГ. Чи погіршиться ситуація в цьому році, сказати складно: влада поставила питання з підвищенням комунальних платіжок на паузу, чекаючи на закінчення передвиборної гонки.

Тарифи на електроенергію — поки без змін

В останні місяці в ряді ЗМІ пройшло повідомлення про підвищення тарифів на світло, але Міненерго спростувало цю інформацію. Представники відомства запевняють, що в умовах складної економічної ситуації будуть збережені діючі коефіцієнти, які є найнижчими в Європі:

  • при місячному споживанні до 100 кВт/год — 90 коп. за кВт/год;
  • при використанні більш 100 кВт/год — 168 коп. за кВт/год.

У той же час економічний аналітик Віктор Скаршевський висловив думку, що з 1 січня пільговий тариф на електроенергію скасують. Цю інформацію Міненерго не підтвердило, але й не спростувало.

Міськводоканали вимагають перегляду цін

Перегляд тарифів на холодну воду планувався навесні, але через тотальний карантин це питання було відкладено. Місцева влада категорично відмовляється підвищувати ціни перед виборами, і комунальники взяли тимчасову паузу.

Нагадаємо, що тариф на холодну воду напряму залежить від вартості реагентів та електроенергії. І якщо остання подорожчає, у водоканалів з'явиться вагомий аргумент вимагати доплати до 20%.

Нафтогаз змінює ціни щомісяця

Найцікавіша ситуація з тарифними ставками склалася на національному газовому ринку, який був офіційно запущений в серпні. МВФ хоче, щоб влада встановила на блакитне паливо ринкову ціну, яка буде змінюватися з урахуванням сезонності та реальних потреб споживачів.

У відповідь на запити міжнародних кредиторів Нафтогаз розробив кілька пакетів послуг для операторів внутрішнього ринку і домашніх господарств. У період з серпня по жовтень ціна на газ підвищувалася вже тричі й дійшла до 5,24 грн за кубометр без ПДВ та надбавки за транспортування. З урахуванням того, що в зимовий період Нафтогаз планує оперативно проводити додаткові коригування, єдиний вихід для українців, які живуть в приватних будинках, — затягнути паски, або все-таки оформити кредит онлайн на картку через інтернет в mycredit.ua

Що в результаті?

Незважаючи на видиму стабільність, факт швидкого зростання цін на комуналку не викликає сумнівів. Підвищення тарифів на електроенергію, воду або газ обов'язково призведе не тільки до оновлення цифр у всіх платіжках, але й до зміни вартості базових продуктів харчування — цей урок ми вивчали не раз. Все, що залишається, — шукати нові способи економії комуналки, перерозподіляти сімейні бюджети або сподіватися на теплу зиму.

Наступна публікація